In het buitenland is het zicht vaak beperkt vanwege het landschap of begroeiing (blinde bochten). Ook zijn de wegen en bochten krap (haarspeldbochten) en lopen wegen en bochten schuin omhoog of omlaag. Een flinke uitdaging dus om te bochten te rijden in de bergen, maar o zo leuk om er lekker te toeren!

Wil je beter, veiliger en ontspannen motorrijden in de bergen, neem dan de volgende tips ter harte. Deze punten zal ik in een trip naar het buitenland met je doornemen en die kun je volop oefenen om zo heerlijk te genieten van het motorrijden in het buitenland.

Toerental bij rijden in de bergen

Het is goed om tijdens een bergtocht standaard in het midden van je toerengebied te rijden. Dit ligt meestal hoger dan op de weg in Nederland. Het voordeel hiervan is dat je direct(er) en meer trekkracht bergop hebt, en bergaf meer afremt op de motor. Zo behoud jij de controle over de motor!

Bochtlijn aanpassen

Je kunt bijvoorbeeld de bochtlijn zodanig aanpassen dat je verder door de bocht kunt kijken. Zo kun je bij bochten naar rechts dichter en langer tegen het midden van de wegas rijden. Of (vaak) zelfs op de andere weghelft gaan rijden.

En bij bochten naar links dichter tegen de buitenzijde van de bocht blijven totdat je het einde van de bocht weer ziet, dan stuur je weer in.